Verplichte ziekteverzekering voor niet-OA-visumhouders

Vanuit AA Insurance zijn we bewust even terughoudend geweest met het geven van informatie over dit onderwerp. De per 1 november in werking getreden wet heeft voor nogal wat verwarring gezorgd. Niet alleen bij de hier wonende buitenlanders maar ook bij de diverse immigratiekantoren in Thailand.

Deze laatste handelen nog steeds niet allemaal uniform (zo wordt bij sommige immigratiekantoren helemaal niet naar een verzekering gevraagd of worden buitenlandse polissen geaccepteerd voor verlengingen) maar in grote lijnen kunnen we nu stellen dat de verplichting tot het hebben van een ziektekostenverzekering – bij één van de goedgekeurde Thaise maatschappijen – geldt voor:


1. Een ieder die een NON OA visum aanvraagt bij een Thaise Ambassade of Consulaat in het buitenland (Nederland of België bijvoorbeeld);

2. Een ieder die binnen Thailand een Extension of Stay aanvraagt waarbij deze Extension of Stay gebaseerd is op een eerder afgegeven NON OA visum.

 

Antwoorden op veel gestelde vragen:


In principe alleen als er voor de eerste keer wordt aangevraagd bij een Thaise ambassade of consulaat in het buitenland. Deze buitenlandse polis zal dan moeten voldoen aan de minimale dekkingen (400,000 baht voor Inpatient en 40,000 baht voor Outpatient). De buitenlandse maatschappij zal dan het standaardformulier voor buitenlandse maatschappijen dienen te tekenen.

Als op het allereerste – in het buitenland aangevraagde – visum de letters “O A” vermeld staan dan geldt inderdaad de verzekeringsplicht. De “extension of Stay” stempels voor het NON O en het NON OA zien er hetzelfde uit dus hieraan is het niet te zien. Het eerste visum is dus leidend. Bij twijfel is het verstandig het even na te vragen bij immigratie.

Ja dat kan. In principe dient men dan het land te verlaten (borderrun) zonder re-entry permit en met een Visa Exemption (Tourist) weer binnen te komen. Deze is 30 dagen geldig. Daarna kan de aanvraag voor een NON O worden gestart binnen Thailand. Bij het aanvragen van een NO O dient er nog een verblijfsperiode van minimaal 15 dagen te resten.

Hier is door de wetgever nog niet in voorzien. De enige oplossing op dit moment is dan ook omzetten in een NON O visum.

Ook hierin is nog niet officieel voorzien. Omzetten in NON O of gewoon keihard liegen op de medische vragenlijst die bij het aanvraagformulier hoort. Let wel: hierdoor wordt de polis onbruikbaar en kan er niet op geclaimd worden. Thaise maatschappijen cancellen de polis i.h.a. meteen als ze erachter komen dat iets niet is gemeld. Zonder te claimen komen ze er echter niet achter.

Er is een centrale database waar maatschappijen de verzekeringscertificaten kunnen uploaden. Immigratie heeft hier inzage in. Niet echt verstandig dus, zonder verzekering is ook meteen het visum ongeldig.

Nee. Het is beter dan niets maar de minimale dekkingen zijn veel te laag in het geval van een ernstig ongeval of ziekte.

Het is geen probleem om 2 polissen aan te houden (check wel de algemene voorwaarden, bij sommige maatschappijen moet dat wel gemeld worden). Kijk of er een eigen risico genomen kan worden om de premie van de buitenlandse verzekering te verlagen. De Thaise polis kan er dan naast genomen worden en deze kan worden gebruikt om het eigen risico van de buitenlandse polis op te vangen.

a. Zolang het maar een plan is van 1 van de goedgekeurde maatschappijen, is het goed.

Het is ook mogelijk de Thailand Elite Card te nemen. Hiervoor zijn wij ook tussenpersoon. Hier hangt helaas een pittig prijskaartje aan (500,000 baht voor 5 jaar).

Negatief omdat dit te veel mensen in de problemen brengt. Er is niets mis met een verplichte verzekering (die kennen we in Nederland immers ook) maar dan zou er ook acceptatieplicht vanuit de maatschappijen moeten zijn. Beter was het geweest als men de “Universal health Scheme” (de zogenaamde 30 baht regeling) ook voor de hier wonende buitenlanders verplicht had gesteld maar dan tegen betaling.



Op deze pagina (downloads) een overzicht van de meest gebruikte goedgekeurde plannen met de premies per leeftijd. Deze zijn allemaal via AA Insurance te verkrijgen. Als u meer informatie wenst over dit onderwerp of een ziektekostenverzekering nodig heeft (ook als het niet om een NON OA visum gaat), kunt u contact met ons opnemen...